Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

20 Temmuz 2012 Cuma

Öğretmen olmaktan utanıyorum. Siz övünün büyüklerimiz...

2010 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldum. Okul bittikten sonra İstanbul'da bir kaç yabancı öğrenci bulup onlara Türkçe Öğretmeye başladım. Saati 50 liradan ders veriyordum koşullarım iyi olmasa da kötü de değildi.

Askere gittim ve geldim. KPSS'nin ne kadar imkansız olduğu tüm halkımız tarafından malum. Hadi diyelim atandım. Hayatımın 5 yılını ülkenin olmadık yerlerinde geçirmek zorunda kalmak ayrı bir işkence, oralarda kalırken karşılaşacağım sorunlar daha ayrı bir işkence.... Diyelim aradan yıllar geçti ve ben büyük bir şehre yaklaşabildim. Bu sefer de verilen maaşla geçinmek imkansız.

Ben de Ankara'da iş aramaya başladım 15-20 tane dershaneye cv bıraktım. Yalan yanlış bilgiler yerine, adam akıllı yaptığım etkinlikleri yazdım. İşte şimdiye kadar gönüllü bir şekilde mültecilere Türkçe dersi verdiğimden, SBS öğrencilerine etütler yaptığımdan falan bahsettim.

Çağırılan yerlerden gelen teklifler malesef ki içler acısıydı. Bir Dershanede 1000 tl maaş teklif ettiler. Stajyerliğimin kalkmadığını bahane sürerek fiyat kırdılar. Bu stajyerlik safsatası sadece öğretmenlik mezunları için geçerli bir mazeret. Yani bir avukat olup da dershanede Anayasa dersi verseydim, benden stajyerlik istemeyeceklerdi. Ya da bölüm mezunu olsaydım da istemeyeceklerdi çünkü öğretmen olmayacaktım ve stajyerlik sorunum olmayacaktı. Stajyerlikten kasıt bir yıl maaşının düzenli olarak yatması sonucu MEB'in evet bu öğretmen olmuştur demesi. Mezun verdiği öğretmenlere güvenmeyen bir kurum tarafından bir sınır çizilmesi kadar beni sinir eden bir şey yok. Her neyse Bana 1000 lira teklif ettiler, ve yanında SSK bu da güzel! Çalışma koşullarına gelince günde 16 saat çalışacaksınız, yemek yol vesaire hepsi size ait, bir gün izinli olacaksınız fakat o gün içerisinde herhangi bir öğrenci etüt için geldiyse sizi işe çağırabileceğiz. Ebesininki!

Başka bir yerden yabancılar için Türkçe öğretimi konusunda çağrıldım ve saatine 13 tl teklif ettiler, yani aylık toplam gelirim, 104 lira! Yalnız 15 lira değil, 10 lira da değil, 13 lira! Ve saat başı öğrenciden alacakları fiyat 65 lira. Ha bir de sigorta da yapmayacaklar.

Başka bir dershane yine 1000 lira teklif etti, bizim bir de ebesinin taaa bilmem neresinde şubemiz var 3 gün orada 3 gün burada çalışacaksınız yani günlük yol paranız 8 lira olabilir ancak bunu maaşınızdan karşılayacaksınız ve yemek falan da vermeyeceğiz. Ha tabi günlük çalışma saatinizin 12-18 saat arası olacağını hatırlatmama gerek bile yok sanırım. Bir de ilk 3 ay gönüllü çalışmalısınız.


Anneme bunları söylediğimde, "Oğlum, dön. Burada tarlada çalışırsın. Irgatlara günlük 30 lira veriyorlardı geçen sene. Bu sene fiyatları 50 lira olmuştur. Okuduğun diplomayı da bu teklifi sunanların bir taraflarına sok!" dedi.


Evet, annemin sözlerinde hakkı var. Irgatlık benden daha az çalışarak daha fazla para kazandıran bir meslek. Üstelik yemek, ve yol masraflarını da karşılıyorlar.

Öğretmen olmaktan utanıyorum. Siz övünün büyüklerimiz...

6 yorum:

  1. Öğretmenin aldığı maaşı çok gören, sahip olduğu hakları geri almayı marifet bilen toplumun hem ekonomisi kalkınır, hem gelişmişlik düzeyi artar

    YanıtlaSil
  2. bu aslında öğretmenlik şöyle böyle kötüdürden de öte bir konu aslında. çok daha çetin koşullarla büyüyen işsizlerin ve biz gelecek potansiyel işsizlerin içine düşeceği durum. korkutucu diyorum sadece

    YanıtlaSil
  3. Bu dershanelerde kurt olmuş mübarek e bu kadar işsiz potansiyel olunca adamlar ağızlarıyla değil de götleriyle konuşabiliyorlar işte ://

    YanıtlaSil
  4. Sizi o kadar iyi anliyorum ki. Bu paylasimlari MEB'in sayfasina hatta ve hatta Gomer Dincer'in evinin posta kutusuna da yollamak istiyorum. "Illaki mesleginizi yapacak degilsiniz" diyen ve Ogretmenini her seferinde yeren bir hirsiza!!!

    Meydanlara daha cok cikmali insanlar. "Oh benden atandim, bana ne digerlerinden!" zihniyetini birakip "ya hep ya hic!" feslfesiyle yasamadigimiz surece daha cok "ensemize vuracaklar." Tabi Ankara'da dayiniz varsa ya da sorulari ele gecirme sansina sahipseniz!!! Lanet olsun!!!

    Hos sohbet kalin..

    YanıtlaSil
  5. Annenin olaya yorumu her şeyi çok doğru anlatıyor aslında.

    YanıtlaSil
  6. Öğretmenlik çok zor.Birde çok mezun veriyor.Yani türkiyede herkes öğretmen
    Formasyon gelen gecene veriyorlar.Bu Türkiye bukadar çok öğretmeni ne yapacak bilmiyorum.allah bütün öğretmenlere kolaylik versin.

    YanıtlaSil